Pui de gaina Kabir

Puii de gaina Kabir isi au originea in Orientul Mijlociu, Kabir insemnand “mare” in limba araba. Acestia s-au raspandit la nivel international, castigandu-si popularitatea datorita caracteristicilor lor exceptionale. Puii de gaina Kabir sunt foarte apreciati, in special, pentru dimensiunile mari pe care le ating la maturitate, pentru calitatea nutritionala a carnii si ouale sarace in colesterol.

Pui de gaina Kabir
Pui de gaina Kabir

In unele zone din lume, productia de pui de gaina Kabir poate contribui la dezvoltarea economica si sociala a unor localitati, fiind chiar implementata ca proiect alternativ de crestere a nivelului de trai pentru familiile cu venituri mici.

Avantajele cresterii puilor de gaina Kabir pui sunt nenumarate:

  1. Ating dimensiuni mari la maturitate: pot ajunge la 5-6 kg la maturitate deplina (aproximativ 5-6 luni);
  2. Sunt foarte rezistenti la boli, la diferiti factori de stres si la conditii de temperatura deosebite. In randul acestei rase de pui nu se intalneste o rata mare a mortalitatii;
  3. Calitatea nutritionala a carnii este exceptionala, iar gustul si textura nu se compara cu a niciunei rase de pui;
  4. Este o rasa recomandata pentru incrucisare cu alte rase locale, rezultand pui de mari dimensiuni datorita calitatii genetice a puilor de gaina Kabir;
  5. Costurile pentru cresterea acestora sunt destul de reduse. Se recomanda cresterea lor in spatii deschise, cu acces in aer liber. Puii de gaina Kabir mananca destul de mult, fiind obisnuiti, de obicei, cu o dieta pe baza de cereale, dar se pot hrani cu aproape orice: de la resturi alimentare, insecte, ierburi si multe altele.
  6. Sunt recunoscuti pentru ouale mari si cu un continut mic de colesterol, extrem de hranitoare si sanatoase. Gainile din rasa Kabir fac aproximativ 200 de oua pe an.

Dincolo de toate aceste avantaje, puii de gaina Kabir sunt o rasa foarte blanda si usor de crescut, reprezinta o investitie foarte buna pentru afacerile mici de familie sau pentru fermele specializate in cresterea de pui.